onsdag, januari 18, 2006

Ljusa idéer

Jag behöver en taklampa till sovrummet. Behöver och behöver... vill ha, är väl ett bättre uttryck. Den jag hade har åkt till tippen, den var gammal och trasig och eländig.

Min ursprungsidé var Le Klint 172, jag har alltid tyckt att den är vacker. Efter att ha sett den som butiksinredning hos KappAhl (tror jag det är) så har jag börjat tveka. Inte för att jag inte längre tycker om lampan, utan för att jag misstänker att den kommer att vara opraktisk. Lamporna över kassadiskarna på KappAhl är väldigt dammiga. Det ser ofräscht ut, och det blir ju rätt så dammigt i ett sovrum så jag misstänker att det finns risk för samma effekt här hemma. Och det vill jag ju inte.

Alternativ nummer två är Random Light från Moooi. Funderar bara på om en lampa med diameter 50 cm funkar i ett litet sovrum som är 3x3 meter med 2,70 i takhöjd.

Sen återstår problemet med taklampor i kök och vardagsrum.

Till köket har jag faktiskt redan lampor liggande i ett skåp sedan ett par år tillbaka, jag har bara inte fått ändan ur vagnen att sätta upp dem. Det är korkat, med tanke på att köket är det mest akuta. Visst är det mysigt att alltid äta sin middag i skenet av levande ljus, men ibland behöver jag se lite tydligare än så. Det är danska lampor från någon gång på 50-60-talet, design Mogens Koch för Louis Poulsen (se bild). Jag köpte dem på Antikmässan i Älvsjö.

Vardagsrummet är ett dilemma. Jag har ingen aning om vad jag vill ha där, så tills vidare får min 5-armade 50-talslampa som jag köpte på loppis för sisådär 10 år sedan sitta kvar. Men det är ingen bra lösning. Spotlights som kan vändas och vridas för att belysa vackra tavlor, kanske? Det förutsätter förstås att jag skaffar tavlor. Jag behöver faktiskt också en läslampa vid fåtöljen, drömmen är AJ av Arne Jacobsen (pyttelilla bilden).

Det enda ställe där jag har en lampa som jag är supernöjd med är hallen: den vita/frostade Royal Lamp av Arne Jacobsen.

Jag är tydligt insnöad på danska lampor, gärna 50-tal, verkar det som.

1 kommentar:

En Barnfri Kvinna sa...

Har numera en Under Cover från Le Klint hängade över köksbordet vilket är mkt lyckat.
Mindre lyckad är Fado från IKEA i rummet. Jag (169 cmöh) kan knappt gå under den, men snygg är den :)